یکی از نکات مهمی که در سخنرانی دکتر حسن روحانی به آن اشاره شد این بود: "مجتمعی افتتاح شد که خوراک گاز ترش دریافت میکند و پالایشگاه شیرینسازی گاز دارد."
امروز چهارمین سالگرد افتتاح فاز اول مجتمع پتروشیمی بوشهر در عسلویه است. مجتمعی که زنجیرهای کامل از بالادست، میان دست و تامین یوتیلیتی را در سایتهای ۳ گانه خود دراختیار داشته و پس از تکمیل هر سه فاز آن، ظرفیتی ۹.۶ میلیون تنی خواهد داشت.
پالایشگاه گاز ترش، واحد استحصال اتان، واحد متانول و واحدهای یوتیلیتی با سرمایهگذاری ۱.۳ میلیارد یورویی شستان و مارون افتتاح و ظرفیت های ذیل را به صنایع پتروشیمی کشور اضافه کرد:
یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول
یک میلیون و ۳۲۳ هزار تن متان
۸۵۰ هزار تن اتان
۱۳۰ هزار تن پروپان
۳۰ هزار تن بوتان
۳ هزار تن پنتان پلاس
۱۲۵ هزار تن گوگرد
27.8 میلیون تن انوع یوتیلیتی
اشتغال ۱۵۰۰ نفر در دوره بهرهبرداری
توجه داشته باشید که بخش قابل توجهی از سرمایهگذاری، با جذب سرمایه خارجی انجام شده و برای فاز دوم نیز همین اقدام تکرار شده است.
در صنعت پتروشیمی کشور کم هستند مجتمعهایی که پلنتهای مختلف یک زنجیره ارزش را به شکل کامل دراختیار داشته باشند.
تولید فاز اول، نه فقط موتور محرک بلکه زنده نگهدارندهی پتروشیمی بوشهر است و طی سالهای اجرای فاز دوم، محکمترین نقطه اتکا و بقای BUPC است.
در تیتر از مرارت و مداومت یاد شده، بله؛ رسیدن به جایگاه فعلی، مرارتی فراوان داشته که بدون مداومت در تلاش و امید به آینده مقدور نبوده.
فراموش نخواهد شد روزهایی که صاحبان خارجی دانش فنی، در دوره راهاندازی به تعهدات خود عمل نکرده و کارکنان پتروشیمی بوشهر را تنها گذاشتند. با مرارتی فراوان، تجربه و جوانی موجود در مدیریت تولید، راهاندازی واحدهای مختلف یک به یک انجام شد و از همان ابتدا سعی شد تا تمام گپها برطرف و روزهای بهتری را خلق گردد.
واحدهای مختلف تولید در پتروشیمی بوشهر امروز هرکدام سری میان سرها دارند، با آنکه تابحال به ظرفیت اسمی درصدی دست نیافتند البته با دلایل بیرونی و درونی مختلف. دلایلی که بهانه نبوده و سال به سال هرکدام رفع شده و شرایط را بهبود میبخشند.
مخاطبین گرامی بدانید در پایان سال 1۴۰۲، واحد متانول پتروشیمی بوشهر به ظرفیت ۹۷ درصد تولید دست یافت و از لحاظ تناژ محصول، دومین تولید کننده بزرگ متانول کشور شد. واحدی که براساس معیارهای سازمان ملی استاندارد، کمترین میزان انرژی بری را در بین متانول سازان کشور دارد.
بلوغی واقعی از آغاز راه در این فاز ایجاد شده که همیشه یک قدم جلوتر از شرایط حال را نگاه کرده. رفع موانع و گلوگاههای تولید، اولویت و دستورکار شبانهروزی در پتروشیمی بوشهر است. نتایج عینی این اولویت را باهم مرور کنیم:
سال ۱۳۹۹: بیش از 1.88 میلیون تن انواع محصول پتروشیمی.
سال ۱۴۰۰: بیش از 3.86 میلیون تن انواع محصول پتروشیمی.
سال ۱۴۰۱: بیش از 4.22 میلیون تن انواع محصول پتروشیمی.
سال ۱۴۰۲: بیش از 4.65 میلیون تن انواع محصول پتروشیمی.
در سال ۱۴۰۳ هم طی ۲ هفته در مردادماه، تعمیرات اضطراری خاصی انجام شد که هم در فرآیندها و همچنین در منافع مالی شرکت، اثراتی عمیق و مثبت خواهند داشت. ضمن آنکه با تعمیر یکی از زخمهای کهنه و عمیق تولید، شرایط برای رسیدن به ظرفیت اسمی و عبور از آن در واحد متانول فراهم شده است.
در ابتدای راه، قرار بر راهاندازی همزمان ۲ فاز پتروشیمی بوشهر بوده و برنامهریزی انجام شده، بازپرداخت اقساط با تکیه بر درآمد حاصل از هر دو فاز بوده اما این بار سنگین را تنها درآمد فاز اول کمک مینماید. اینجاست که اهمیت این فاز برای بقای حیات پتروشیمی بوشهر نمایان میشود.
لازم و واجب است یاد کنیم از تمامی افرادی که در جایگاههای مختلف در این راه پرفراز و نشیب گام برداشتهاند و امروزِ بوشهر، مدیون و مرهون زحمات آنان است.
تکمیل فاز دوم و راهاندازی زنجیره اتان و محصولات ارزشمندش، آیندهای پرفروغ است که امید به آن بین کارکنان، مدیران و سهامداران پتروشیمی بوشهر موج میزند و تمام تلاش و پشتکار خود را برای دستیابی به این مهم به میدان آورده اند.